When in Rome

Hai că nu vă dau eu lecții despre Roma acum. Este unul dintre cele mai accesibile orașe europene, cu prețuri ok, știu că mulți dintre voi ați fost. În caz că n-ați fost peste toooot, doar plusez cu câteva obiective care mi-au plăcut mult.

Giardino degli Aranci

Grădina cu Portocali este un rai în perioada verii. Un loc unde te poți ascunde de soarele copleșitor și de unde poți lua pulsul orașului de la înălțime. Vaticanul tronează chiar în fața ta și a portocalilor. Este o grădină romantică ce te îndeamnă la vorbe dulci ca portocalele de acolo. Din păcate, nu ai voie să stai pe iarbă, sub pomii fructiferi. Noi am zărit câțiva rebeli și ne-am alăturat lor la un mic răsfăț cu picioarele goale în iarbă. Apoi ne-am răcorit la propriu, pentru că administratorii au dat drumul irigatoarelor care ne-au alungat rapid. Giardino degli Aranci îmi va rămâne pe veci în amintiri ca fiind locul în care m-am relaxat și am râs ca niciodată până atunci. Mai jos de grădina cu portocali se află și o grădină cu trandafiri. Și aici am vrut să ne odihnim pe iarbă până când un italian ofuscat ne-a amenințat cu furtunul.

Gaura cheii prin care se vede Vaticanul

Aproape de Grădina cu Portocali, pe Colle Aventine, se află vila Cavalerilor din Malta. Să nu vă mire dacă veți găsi o coadă la poarta ce dă spre grădină. Asta pentru că pe gaura cheii acelei porți se vede în toată splendoarea lui Vaticanul. Nu se știe dacă este vorba de o frumoasă coincidență sau un calcul bine pus la punct.

Cupola Bazilicii Sf. Petru

Dacă tot mergeți la Bazilica Sf. Petru, nu vă zgârciți și dați 6 euro să urcați în cupolă. Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de până acum și asta nu neapărat datorită panoramei. Înainte să ieșiți pe terasa cupolei, veți trece prin interior și veți putea să vedeți picturile în toată frumusețea lor. Și dacă prindeți o slujbă cu orgă și cor, așa cum am prins noi, nodul acela din gât va exploda în milioane de emoții.

Venchi, un obiectiv pentru stomac

Gelato la Venchi sau n-ați gelato niciodată. Venchi cel de pe Via del Corso, aproape de Fontana di Trevi. E mereu coadă acolo, are un perete de ciocolată fabulos, gusturi ce îți urcă până în creier de plăcere și prețuri foarte ok. Și dacă tot am menționat Fontana di Trevi, trebuie să mergeți acolo #noapteacahotii, altfel nu veți face o poză pe marginea fântânii fără prea multă lume în jur.

Basilica San Clemente

Am avut cazarea like a boss, aproape de Colosseum, fix lângă biserica San Clemente. Deschideam geamul dimineața și vedeam biserica. Făceam duș și zăream turiștii ce intrau în biserică. Băteau clopotele și știam că e vremea trezirii. Mă spălam pe dinți și mă gândeam la cele sfinte. Pe cât de mică pare, pe atât de impresionantă este. San Clemente este o biserică pe mai multe niveluri. Biserica din secolul 12 stă peste o biserică din secolul 4, care se află deasupra uni templu păgân din secolul 2… care la rândul său stă peste o casă romană din primul secol. La cel mai jos nivel veți auzi susurul apei #pieledegainadefrica.

Pizza, pasta, espresso, unde vreți. N-am avut experiențe neplăcute.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.