Vegetariana

Oare din trupul ei crescuseră ramuri acaparatoare? Oare din brațele ei ieșiseră rădăcini albe ce se-nfipseseră în pământul negru? Oare picioarele se-nălțaseră în văzduh, iar mâinile se întinseseră până în măruntaiele pământului? Să fi susținut spatele ei întins și încordat tot ce crescuse din ea spre cer și pământ? Oare îi înfloriseră flori dintre coapse atunci când, străbătută de lumina ce venea din ceruri, apa din pământ cursese în sens invers prin trupul ei? 

Am devorat cartea Vegetariana, de Han Kang, în câteva ore, în tren, în drum spre București. Am călătorit noaptea, oboseala îmi înțepa ochii, dar nu m-am putut dezlipi de carte. M-a hipnotizat și m-a ținut în transă până la ultima pagină. Nu am putut adormi nici după ce am terminat cartea, pentru că imaginea lui Yeong-hye mă bântuia de fiecare dată când închideam ochii. Imaginea cu ea pe balustrada balconului, când a găsit acel moment unic de pace cu sine, de pace cu cerul, de pace cu pământul (nu, nu se sinucide).

Dacă nu aș fi citit până acum Haruki Murakami și dacă nu eram familiarizată cu dramele sumbre din diverse manga – nu toate sunt de divertisment – atunci cu siguranță Vegetariana m-ar fi șocat. În locul șocului a pătruns doar uimirea profundă. Maniera autorilor asiatici de a-ți arăta umbrele sufletului omenesc este extraordinară. Nici nu realizezi când ai pătruns în negura poveștii și când ai fost înghițit de cuvinte, asta în condițiile în care este o carte săracă în acțiune, dar bogată în trăiri.

Ți-aș putea povesti acțiunea în nici 2 minute, fiind prezentate doar câteva evenimente-cheie din viața personajelor, dar de fapt nu ți-aș spune nimic. Totul pornește după ce Yeong-hye, o soție banală și comodă, are un coșmar teribil care o determină să devină vegetariană. De aici, viața tuturor din jurul ei se schimbă radical. O decizie aparent banală este catalizatorul pentru dezastrul ce urmează. Autoarea se joacă puțin cu personajele astfel încât la final nu îți dai seama cine a fost personajul principal.

La prima vedere pare o carte despre nebunie și despre reacțiile brute ale oamenilor, însă mesajul adânc înrădăcinat în cerneala de pe hârtie poate fi descifrat diferit de fiecare. Poate fi o carte despre viață, despre ruperea normelor sociale (mai ales cele din Coreea de Sud), despre răzvărtire prin involuție. Povestea stranie este îmbibată cu tensiuni sexuale, obsesii, coșmaruri, depresii și întrebări existențiale.

Sursa: http://www.ahmagazine.es
Foto: Baik Dahum

Scriitura lui Han Kang este extraordinară. Prin cuvintele ei auzi liniștea, vezi banalitatea și simți nebunia ca fiind ceva firesc. Totodată, explozia de culori din cuvintele ei, violența, imaginile puternice și dilemele te vor năuci. Nu promit că o să vă placă.

Roman câştigător al Man Booker International Prize 2016

Autor: Han Kang

Editura: ART

Traducere: Iolanda Prodan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.