Love is just a system for getting someone to call you Darling after sex.
Luați loc, vă rog. Puteți să fumați, ar fi bine să vă comandați și ceva de băut, un espresso, un ceai negru sau un capuccino vienez. O să stați o vreme aici, de aia zic. Va trebui să ascultați povestea unor prieteni buni, care nu vor mai fi prieteni buni. Faceți cunoștință cu Stuart, Oliver și Gillian. Ați ghicit. Este vorba despre un triunghi amoros. Un triunghi amoros extrem de amuzant dincolo de trădarea care le va domina o parte din viață. Dragostea unește și dezbină, nu-i așa?
Scriitorul britanic Julian Barnes ne invită într-o incursiune incitantă în lumea plină de prejudecăți și lipsită de moralitate a trei personaje. Stuart, Oliver și Gillian vin în fața cititorului și își spun povestea pe rând. Vorbesc direct cu noi, încearcă să ne câștige simpatia, își expun versiunea, își caută justificări. E un roman “he said, she said, he said” și pur și simplu nu ai cum să nu intri în lumea lor. Stuart este englezul zgârcit, puțin dolofan, dar plăcut și simpatic. Gillian este domnișoara finuță, deloc pretențioasă și poate chiar banală. Oliver este o explozie de snobism, jovialitate, ușor clovn, dar foarte arătos; nimic nu-l împiedică să cucerească orice femeie îi iese în cale, până și pe elevele sale. Doar că Ollie al nostru își găsește nașul și se îndrăgostește de timida Gillian. Problema? Păi, Gillian e proaspăt căsătorită cu cel mai bun prieten al lui Ollie, Sturat.
Romanul este de o ciudățenie aparte. Personajele sunt departe de a fi perfecte, ajungem chiar să le urâm în unele momente, doar că în același timp expunerea lor este captivantă și chiar amuzantă. Haz de necaz. Suferința din acest roman nu este deloc împovărătoare pentru cititor, iar la final ajungi să nu-i judeci prea aspru. Doza de filozofie și de limbaj sofisticat nu lipsește, mai ales din narațiunea lui Oliver. Personajele prezintă teorii interesante, în care ne putem regăsi sau nu, despre viață, iubire, bani, prietenie, familie. Întrebarea principală este: cu cine rămâne Gillian și de ce?
If you remember your past too well you start blaming your present for it. Look what they did to me, that’s what caused me to be like this, it’s not my fault. Permit me to correct you: it probably is your fault. And kindly spare me the details.
În engleză romanul se numește Talking It Over și are și o continuare: Love etc, care ne spune ce mai fac cei trei la 10 ani distanță de la primul roman. Trois te face pur și simplu să te îndrăgostești de lumea celor trei. Acum va trebui să pun mâna și pe Iubire etc. să văd dacă îmi place la fel de mult.