… to kill a mockingbird

Alexandra: Cum au fost în stare să facă una ca asta, cum au fost în stare?…

Atticus: Nu știu cum, dar au făcut-o. Au făcut-o și înainte, au făcut-o și astă-seară și au s-o mai facă, și când fac una ca asta… se pare că numai copiii plâng. Noapte bună.

Din când în când mă mai aplec spre romanele și scriitorii vechi ce au rămas și în zilele noastre în topurile literare. Am decis să nu mai pun pe lista de lectură doar apariții contemporane, ci să încerc să privesc în trecut. Multe cărți de pe lista celor cu “trebuie” nu le-am citit. Oh, ce oroare, să ne dăm ochii peste cap, neam de cititori înrăiți :))

Getty Images

M-am tot întâlnit prin librării cu “… Să ucizi o pasăre cântătoare” scrisă de Harper Lee și publicată în 1960. În sfârșit am cumpărat-o. M-am îndrăgostit atât de tare de această carte, încât va rămâne în topul preferințelor multă vreme. Este o istorioară candidă și plină de inocență despre o lume rasistă din America anilor ’30. Evenimentele ce tulbură micul orășel Maycomb sunt văzute prin ochii unei fetițe de șase ani pe parcursul câtorva ani. Povestea este spusă la trecut, ca o amintire, dar nu simți o clipă că ar fi vorba de un adult ce relatează întâmplărie din copilărie. Suntem mereu alături de micuța Jean Louise Finch, poreclită Scout. Tatăl ei, Atticus Finch, a rămas un erou în istoria literaturii în ceea ce privește lupta cu nedreptățile rasiale. Și mai este și un tată model.

Jem: Așa credeam și eu, când eram ca tine, rosti în cele din urmă. Dacă nu există decât un singur fel de oameni, atunci de ce nu se-nțeleg între ei? Dacă-s toți la fel, de ce se disprețuiesc unii pe alții? Scout, eu cred că încep să înțeleg ceva. Cred că încep să înțeleg de ce stă Bau Radley de atâta amar de vreme încuiat din casă… Fiindcă vrea el să stea închis în casă!

Romanul abordează multe teme îndrăznețe pe lângă rasism: curajul de a-ți spune părerea la școală, rolurile pe care le au femeile în societate, violul, erorile sistemului judiciar etc. E un Bildungsroman înduioșător care, deși abordează teme grele, își păstrează un ton plin de umor și naivitate datorită lui Scout. Atticus Finch este un avocat cunoscut în Maycomb și un tată ce își crește cei doi copii singur. Cazul unui bărbat de culoare acuzat de viol îi este încredințat, fapt ce răscolește puțin viața orașului sudist. Atticus Finch își învață copiii că nu este nicio diferență între albi și negri și aplică aceleași principii în momentul în care îl apără pe Tom Robinson. Cazul îi va afecta în curând și pe cei doi copii.

Atticus folosise toate instrumentele de care dispun oamenii liberi spre a-l salva pe Tom Robinson, dar în tribunalul secret din fundul inimii omenești, tot ce întreprindea Atticus era nul și neavenit. Din clipa în care Mayella Ewell a deschis gura și a început să țipe, Tom era un om mort. 

Romanul este predat și în zilele noastre în școlile americane, iar în anul 1962 a fost adaptat într-un film de Oscar, cu Gregory Peck.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.