Miracolul de pe râul Hudson

Chesley Sullenberger: I’ve had 40 years in the air but in the end, I’m going to be judged by 208 seconds.

Filmul se numește simplu: Sully. Parcă nici nu trebuie mai mult. Este porecla căpitanului Sullenberger, care pe 15 ianuarie 2009 a aterizat un avion cu 155 de suflete la bord pe râul Hudson. A fost de fapt o amerizare, o amerizare reușită, o amerizare care a intrat în istorie, o amerizare fără victime, dar care a lăsat ceva cicatrici. La un moment dat, Sully este întrebat: de câte amerizări reușite îți amintești? Liniște.

This is the captain, brace for impact!

Filmul este regizat de Clint Eastwood și îi are în rolurile principale pe Tom Hanks și Aaron Eckhart. Nota de pe imdb este de 7,4, iar încasările depășesc 155 de milioane de dolari. Dacă stăm să ne gândim la rolurile trecute ale lui Tom Hanks – Apollo 13, Castaway sau Captain Phillips – era de așteptat ca Internetul să-și facă treaba.

Revenind la film, povestea începe după momentul aterizării, când pilotul și copilotul sunt nevoiți să dea explicații în legătură cu decizia de a duce avionul pe râu, având în vedere că se puteau întoarce pe LaGuardia sau puteau ateriza pe Teterboro. Comisia care îi anchetează pare că e pornită într-o vânătoare de vrăjitoare, iar căpitanul se îndoiește de multe ori de decizia pe care a luat-o. 155 de suflete salvate sună bine, dar 155 de oameni puteau muri. Sully este bântuit de insomnie și de coșmaruri în rarele momente când mai poate dormi. E considerat un erou, dar el nu s-a simțit așa nicio secundă.

Momentul aterizării este prezentat de mai multe ori în film, din diverse unghiuri, iar emoția crește de fiecare dată. Ca de obicei, întâlnim aici un Tom Hanks extrem de expresiv, un Tom Hanks care te agață, un Tom Hanks în jurul căruia gravitează tot filmul și se încheagă povestea. Clint Eastwood nu uită de rolul esențial pe care l-a avut și copilotul în acea zi. Îl vedem pe Aaron Eckhart ca pe un stâlp de susținere, care l-a ajutat pe Sully să nu fie doborât nici în aer, nici în timpul investigației.

Chesley Sullenberger: No one warned us. No one said you are going to lose two engines at a lower altitude than any jet in history. This was dual engine loss at 2,800 feet followed by an immediate water landing with 155 souls on board. No one has ever trained for an incident like that.

I’m a sucker for based on a true story! Sunt dispusă să investesc mult mai mult într-un film dacă știu că e bazat pe o poveste adevărată. Cum îl ador pe Tom Hanks și cum povestea mi s-a părut minunată, am ieșit din sala de cinema umflată de plâns. Nu veți descoperi în acest film nimic boom boom. Am citit mai multe articole despre adevăratul căpitan Sully și tind să cred că replicile din film nu au fost foarte romanțate. Nu vă spun ce a făcut apoi Sully, vă las să descoperiți detaliile aterizării și concluziile anchetei în film.

Remarcabilă este și mobilizarea forțelor de intervenție și salvare de după amerizare. Acei oameni puteau muri din cauza frigului. În câteva minute, un număr impresionat de salvatori a fost la fața locului.

We have a count… 155.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.