Splendida cetate a celor o mie de sori

Learn this now and learn it well. Like a compass facing north, a man’s accusing finger always finds a woman. Always. You remember that, Mariam.

Splendida cetate a celor o mie de sori este una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în ultimii ani. Rușine să-mi fie că l-am descoperit pe Khaled Hosseini atât de târziu. Romanul este de o emoție uneori sufocantă și chiar și acum mi se pune un nod în gât când scriu despre el.

Hosseini este fermecător în felul său de a descrie un Afganistan tulburat de numeroase schimbări de regim. Poate că pentru mulți a rămas în prim-plan povestea de prietenie sau povestea de dragoste, pentru mine a rămas ca un diamant frumos strălucitor dragostea evocată de cele două fete pentru tații lor. Poveștile pornesc în paralel pentru ca mai apoi să se unească. Mariam este o harami, adică un copil din flori, cu toate acestea tatăl ei, Jilal, este ca un super erou pentru ea. Lumea ei mică capătă sens în fiecare zi de joi când blândul Jilal vine în vizită. Însă mama ei, Nana, o previne că  Jilal nu o va vedea mai mult decât ca pe o harami, ceea ce într-un fel se adeverește. Soarta face ca micuța Mariam să fie obligată să se mărite cu tiranul Rasheed, anii trec și sunt neiertători cu ea. În paralel, micuța Laila se bucură de libertățile unui Afganistan încă permisiv. Se amuză de mama ei care poartă pantaloni în casă, e alintată de tatăl ei profesor, ce o învață mereu că educația e cea mai importantă, și se îndrăgostește de vecinul ei șchiop Tariq.

‎I know you’re still young but I want you to understand and learn this now. Marriage can wait, education cannot. You’re a very very bright girl. Truly you are. You can be anything you want Laila. I know this about you. And I also know that when this war is over Afghanistan is going to need you as much as its men maybe even more. Because a society has no chance of success if its women are uneducated Laila. No chance.

În fundal, aflăm istoria unui Afganistan ce trece de la comuniști, la Mujahideeni, iar mai apoi la talibani. Cele două femei ajung să trăiască sub același acoperiș, fiind la început inamice, iar mai apoi prietenia și dragostea le transformă în două complice. Povestea te împunge cu o mie de ace în suflet, iar apoi înflorește frumos. Hosseini are talentul deosebit de a te face să vezi până și particulele de praf ce trec prin razele soarelui, te face să auzi pârâitul armelor în depărtare, te face să vezi străzile animate din Kabul și simți cum dragostea pentru niște copii bucălați merită orice sacrificiu.

Mariam lay on the couch, hands tucked between her knees, watched the whirlpool of snow twisting and spinning outside the window. She remembered Nana saying once that each snowflake was a sigh heaved by an aggrieved woman somewhere in the world. That all the sighs drifted up the sky, gathered into clouds, then broke into tiny pieces that fell silently on the people below. As a reminder of how people like us suffer, she’d said. How quietly we endure all that falls upon us.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.