Soția din Paris

Mi-aş fi dorit să fi murit înainte de a iubi pe altcineva în afară de ea. Ernest Hemingway

Ernest Hemingway a trăit din plin. A iubit scrisul, boxul, luptele cu tauri, băutura și… femeile. Scriitoarea Paula McLain se înhamă la o misiune extrem de grea și chiar periculoasă. A scris romanul Soția din Paris după o documentare mai mult decât riguroasă despre prima căsătorie a lui Hemingway. A citit cărți, scrisori, biografii și tot ce se putea despre marele scriitor și cred că a reușit să respecte adevărul în ficțiunea pe care ne-o prezintă. Povestea pare autentică și nu mi-a lăsat impresia că ar fi prea multe replici sau scene inventate.

Soția din Paris ne-o prezintă pe prima soție al lui Hemingway, Hadley Richardson, și avem ocazia să intrăm în viața unui scriitor complex la început de carieră. Hemingway, portretizat de McLain, este foarte dur și riguros când vine vorba despre programul de scris, însă aproape mereu nemulțumit. Viața boemă a scriitorilor de la Paris pare un vis frumos, însă prin ochii luii Hadley vedem greutățile financiare și sufletești prin care treceau artiștii la acea vreme. Totul îmbibat în mult alcool. Hadley voia doar să iubească și să aibă grijă amândoi de copil, dar paradoxul a fost că s-a trezit singură într-o căsnicie aglomerată. În viața celor doi și-a făcut apariția și o amantă, acceptată de Hadley pentru o vreme. Erau la modă încă de pe atunci relațiile deschise. Lectura este fluidă și va curge ușor și firesc, nu te împotmolești deloc în acest roman care se apropie foarte bine de cititor.

Finalul este emoționant și cred că Paula McLain a reușit să respecte viața și munca lui Hemingway. Poate că Hadley a fost cea care l-a înțeles cel mai bine, iar el a încheiat socotelile cu viața cu un mare regret: Mi-aş fi dorit să fi murit înainte de a iubi pe altcineva în afară de ea. Singura dată când Hadley este menționtă în scrierile lui Hemingway este în A Moveable Feast.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.