Recomandările săptămânii

Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX

Autor: Timothy Snyder

Editura: TREI

„Părinţii Fondatori ai Americii au încercat să ne ferească de ameninţarea pe care o ştiau, tirania care biruise democraţia antică. Astăzi, ordinea noastră politică se confruntă cu noi ameninţări, deloc diferite de totalitarismul secolului XX. Nu suntem mai înţelepţi decât europenii care au văzut democraţia căzând pradă fascismului, nazismului sau comunismului. Singurul nostru avantaj este că putem învăța din experienţa lor. Acum este momentul potrivit să facem acest lucru.” – Timothy Snyder (descriere carturesti.ro)

Bun venit în Univers

Autori: Neil deGrasse Tyson, John, Richard Gott, Michael A. Strauss

Editura: Nemira

Intr-un stil incitant, autorii povestesc cele mai recente descoperiri in astrofizica, purtandu-si cititorii de la sistemul nostru solar pana la cele mai indepartate regiuni ale Universului cunoscut: Cum traiesc si cum mor stelele? De ce nu mai e Pluto planeta? Ce sanse sunt sa existe viata pe alte planete? Cum a luat nastere Universul? Suntem singuri sau facem parte dintr-un multivers? (descriere elefant.ro)

Țara lui Putin: O călătorie în Rusia reală

Autor: Anne Garrels

Editura: RAO

Ales la întâmplare, punând degetul pe o hartă, orașul Celeabinsk – fosta inimă a programului nuclear rusesc – i-a oferit, mai bine de două decenii, corespondentei NPR, Anne Garrels, posibilitatea de a înțelege viața de zi cu zi a cetățeanului rus obișnuit, precum și o perspectivă pe care Moscova nu i-ar putea da-o nimănui. Celeabinsk, la a cărui periferie alternează sate în paragină, râuri cu ape mânjite de steril, fabrici închise și lacuri superbe, dar pe lângă care un contor Geiger cârâie amenințător, poate fi considerat un microcosmos al Rusiei postsovietice. „Nu plecăm de aici. E căminul nostru, spunea unul dintre cei intervievați. Și, oricum, nu ne-ar cumpăra nimeni casele.” Profund rănită de autoflagelarea postcomunistă și de crahul economic, de faptul că se consideră învinsă în fața unui NATO care promitea că nu vor exista învingători și învinși și, mai nou, de sancțiuni și de scăderea prețului petrolului, Rusia reală a suferit îndelung, devenind un mediu propice pentru clici și corupție. Societatea trece cu vederea flagelul SIDA, alcoolismul și dezbinarea socială și caută, cu disperare, un dram de stabilitate și o identitate proprie, lucruri pe care, în ciuda abuzurilor și pedepselor nedrepte, un om știe cu dibăcie să i le promită: Vladimir Putin. (descriere raobooks.com)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.