Freedom, like everything else, is relative.
Romanul scris de Margaret Atwood în 1985 a devenit din nou popular după lansarea serialului cu același nume: Povestea slujitoarei. Având în spate niște regimuri totalitare oarecum recente și niște războaie care au dus la orori inimaginabile, romanele distopice îmi dau fiori. Orice este posibil oricând. Chiar și acum, în anul de grație 2017, sunt țări în care libertatea nu există și oameni care își duc viața după niște reguli absurde.
Având în vedere popularitatea serialului, cred că știți deja povestea. Într-o lume modernă care se îndreaptă spre autodistrugere, o formațiunea paramilitară preia puterea și dizolvă Constituția Statelor Unite. Americanii își rescriu cu totul forma de organizare și pun bazele unui regim teocratic creștin. Femeile fertile sunt ținute captive și folosite pentru procreare cu scopul de a repopula planeta. Acestea sunt încredințate familiilor cu statut important în noua societate, unde au la dispoziție aproximativ doi ani pentru a face un copil. Apoi se mută la altă familie și tot așa. “Familia” este compunsă din Comandant și Soție, iar în casă mai bântuie câțiva îngrijitori. Fiecare are un loc clar în societate și pot fi diferențiați după haine și culoarea lor. Femeile sunt un fel de sclave și nu au voie să citească, iar banii nu mai există în această lume. Singurele care au ceva mai multă libertate sunt Soțiile, niște acrituri infertile. Cine nu respectă regulile va fi ucis sau trimis în Colonii unde moartea este mai lentă, dar sigură.
Better never means better for everyone. It always means worse, for some.
Romanul este scris la persoana I și te poartă pas cu pas în viața lui Offred, personajul principal. Offred face parte din prima generație de Slujitoare, iar amintirile despre zilele de libertate, despre soțul ei, despre fetița ei o chinuie în fiecare zi. Offred ne povestește în detaliu fiecare zi din viața ei. Gânduri, sentimente, mirosuri, peisaje, vedem aproape tot prin ochii ei. Nu ne dezvăluie din primele pagini cum de s-a ajuns la acest regim absurd, amintirile vin treptat.
În această lume teribilă, iubirea a fost interzisă și ea, însă asta nu-i oprește pe oameni să simtă.
A rat in a maze is free to go anywhere, as long as it stays inside the maze.
Uneori scriitura m-a pierdut în detalii, însă am citit pe nerăsuflate. Doar că finalul m-a cam dezamăgit. Nu vreau neapărat un happy end sau tranșarea situației, dar, nu știu de ce, am rămas nemulțumită de unde a dus scriitoarea povestea.
Poate o să mă înham și la serial care, din câte știu, deviază de la povestea romanului după un anumit punct.
Povestea slujitoarei
Autor: Margaret Atwood
Editura ART