Palma

It is possible the world is divided into three genders – there are men, there are women and then there are women who choose to have nothing to do with children. How about men without children, he answered quickly, aren’t they also different from fathers? She shook her head firmly, daring him to contradict her: no, all men are the same.

N-am mai citit de ceva vreme un roman atât de captivant. Bine, recunosc, în ultima vreme n-am mai avut prea mult timp de citit și am devenit expertă în adormit în metrou, cu cartea în brațe, înfășurată în căștile de la telefon :)) Palma este un roman scris de australianul Christos Tsiolkas, care pătrunde adânc în viața multiculturală a unor familii din Australia. Avem greci, britanici, indieni și australieni, prinși într-o poveste care se învârte în jurul unui gest considerat violent de unii și necesar de alții. Toate personajele sunt legate între ele prin relații de prietenie sau de rudenie, iar ineditul romanului vine din faptul că povestea este spusă prin vocea a opt personaje, din perspective diferite. Patru femei și patru bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani își etalează gândurile, secretele, fricile și amintirile. De fiecare dată când un personaj preia povestea întreaga dinamică a romanului se schimbă și ne resetăm complet sentimentele față de celelate personaje. Nu avem personaje negative sau pozitive, iar talentul lui Tsiolkas de a creiona în profunzime niște personaje atât de diferite este uimitoare.

La petrecerea pe care Hector și Aisha o dau are loc un incident ce le va schimba viața tuturor. Hugo, un copil râzgâiat și nesuferit, face scandal și este cât pe ce să lovească alt copil cu o crosă, doar că este oprit la timp de tatăl celuilalt și pălmuit. Hugo este copilul unor hipioți moderni, care îl lasă să facă fix ce vrea, iar aceștia consideră gestul este de o violență extremă și apelează la poliție, urmând să meargă la tribunal. Rudele și prietenii se împart în tabere care consideră că ce a făcut Harry este de neiertat, în timp ce alții spun că Hugo o merita. De aici, începe un carusel emoțional foarte interesant, iar cititorul este purtat prin gândurile ciudate ale celor prezenți la petrecere. Niciun personaj nu este lipsit de secrete, iar judecata lor este pusă la îndoială. Ideea e că nimeni nu e perfect. Atmosfera grea te face să crezi că mereu pândește câte o tragedie la colț și că romanul va avea o turnură sumbră, dar nu e așa. Uneori, în viață, dilemele noastre sunt cele care ne împovărează cel mai mult.

Limbajul licențios este prezent în roman atât cât trebuie pentru a completa tabloul real al vieții personajelor. Sex, droguri, avorturi, amante, corupere de minori, avem parte de toate. Este un roman “slice of life” care o să vă placă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.