Ne-am zguduit de râs

Râsul e ca spălatul pe dinți, ține de igiena personală, spune regizorul Nae Caranfil. Cel mai nou film al său, 6,9 pe scara Richter, a avut premiera aseară la Cinema Pro. Filmul este un adevărat cutremur în cinematografia românească, cel puțin pentru mine, pentru că iese din tiparul Noului Val al filmelor realiste. Nu am ținut niciodată secret faptul că nu mă împac cu acest nou val și nu sunt entuziasmată la apariția filmelor autohtone. Sunt chiar reticientă. Mă scuzați, superficială cum mă știți.

6,9 pe scara Richter te zguduie la propriu de râs. Este o comedie spumoasă cu multiple fire narative ce sunt îmbinate inteligent. Filmul are și accente de musical, dar atât cât trebuie. Nu se cântă exagerat. Cutremurul este o metaforă în viața zbuciumată a unor oameni aparent simpli. Tony este actor de teatru ce se pregătește pentru primul său rol principal într-un musical. Soția lui, geloasă și cam deprimată, îl stoarce de energie, iar acesta decide să se despartă de ea. Doar că viața lui este cutremurată la propriu de apariția tatălui său, un fost aviator afemeiat și lipsit de scrupule, pe care nu l-a mai văzut din copilărie. Colegii lui Tony de la teatru completează tabloul vesel al poveștii. Filmul este colorat, amuzant, captivant pentru spectator. Își face treaba: te face să te simți bine și să ieși binedispus din sala de cinema.

Mi-a plăcut mult și producția din producție :)) Adică musicalul pentru care se pregătea Tony, o variantă modernă a poveștii lui Orfeu și Euridice. M-a ținut lipită de ecran și nu am simțit trecerea timpului, ceea ce mi se întâmplă rar la un film. De astăzi rulează în cinematografe, așa că mergeți cu încredere.

Premiera pentru acest film mai este faptul că Nae Caranfil semnează și muzica și versurile. 6,9 pe scara Richter îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu iar alături de ei îi puteți vedea pe Miruna Biléi, Adrian Văncică, Tache Florescu, Alexandru Papadopol, Ovidiu Niculescu, Lucian Ifrim sau Gelu Colceag.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.