Naşterea la Filantropia, a doua oară

Prima oară n-a fost tocmai ok. Am ieşit traumatizată de acolo. În timpul travaliului dureros şi greu de am ajuns la mască de oxigen, am avut ca “susţinere” o moaşă extrem de deranjată că nasc. N-a fost acolo pentru mine deloc, ba mai mult mă tot certa pentru diverse, ceea ce m-a făcut să mă simt abandonată în toată durerea mea.

Apoi, la neonatologie am dat de doctoriţa Roxana Iliescu. Un medic foarte bun şi pro alăptare, culmea e că sunt 100% de acord cu viziunea ei, doar că nu cu urlete le faci pe mame să alăpteze sau să înţeleagă tot procesul alăptării. Nu mai intru în detalii, dar ne-a făcut pe mine şi colega mea de salon în fel şi chip (mame rele, ne distrugem copiii cu lapte praf, nu suntem în stare să avem grijă de ei şi nu ne lasă acasă etc.) şi ne ameninţa că nu ne externează până nu alăptăm. A fost oribil. A intrat cu bocancii în sufletele noastre de mame noi şi vulnerabile. Am nimerit-o şi acum, a doua oară, dar scriu mai încolo cum a fost de data aceasta.

De condiţii nu m-am plâns nici prima oară, totul a fost ok – de la curăţenie, spaţiu, personal în general şi mâncare – însă de la naşterea grea, temerile de mamă proaspătă, hormonii, felul dificil de a fi al lui Idris încă din maternitate şi cele două persoane despre care am scris mai sus… am plecat de acolo traumatizată şi bulversată.

Cum a fost acum

Bine din toate punctele de vedere. Am scris aici povestea naşterii lui Zian. Nu o să mai revin cu detalii despre cum a fost, dar de data asta clar am avut susţinere, lucrurile au mers mai uşor şi a contat că şi psihic am fost mult mai bine după naştere.

De data aceasta am cerut rezervă pentru că îmi doream să am intimitate. După prima naştere am stat în salon de două persoane (din câte mi-a spus o infirmieră saloanele sunt de două persoane şi doar două saloane sunt de trei persoane). Am nimerit un salon mai mic ca spaţiu, dar asta nu m-a deranjat, iar colega de salon a fost o fată tânără foarte ok.

În saloane paturile sunt simple (nu sunt din acelea care se ridică) şi ai noptieră, un scaun şi frigider. Baia este în stil vagon – o încăpere cu duş şi chiuvetă, alta cu wc-ul – şi face legătură cu alt salon. Poate aici ar fi un disconfort că o baie este pentru 2 saloane, dar sincer nu m-a deranjat asta neapărat. Nu sunt mari diferenţe faţă de o rezervă la capitolul confort. În rezervă mai ai tv, un fotoliu mic şi o masă mică de la Ikea, iar patul se poate ajusta în ce poziţie vrei. Mie mi se par nişte detalii mici, dar am ales rezervă pentru a fi singură, liniştită şi să nu stau cu grijă când merg la baie că aşteaptă cineva după mine (da, sunt that kind of person). Mai ales că după naştere, mersul la toaletă nu este chiar ceva rapid şi plăcut.

Curăţenia este exemplară peste tot, nu contează unde stai, şi se face constant. De aceea în salon nu am simţit deloc că o baie este pentru 4 persoane.

Ce minusuri pot fi dacă alegi salon:

  • poţi să nimereşti o colegă de salon cu care să nu rezonezi, oamenii sunt diferiţi, if you know what I mean
  • bebeluşii sunt şi ei diferiţi şi plâng pe rând; adormi tu şi al tău şi plânge al colegei sau invers… şi aşa nu se mai odihneşte nimeni
  • nu poţi deschide geamul dacă asta vrei. În maternitate e extrem de cald, undeva la peste 26-27 de grade şi inevitabil unul dintre paturi şi coşul bebeluşului sunt fix lângă geam. Te sufoci, dar nu deschizi geamul dacă nu vrea şi colega. Eu una ştiţi că am piticul ăsta cu aerul şi nu mi-e teamă că se îmbolnăveşte copilul. Aşa că la rezervă mi-am făcut de cap.

Mi-a plăcut în rezervă, m-am simţit în largul meu, dar nu simt că am avut ceva în plus faţă de salon în afară de intimitate.

Precizare importantă. E posibil să nu prindeţi rezervă dacă asta vă doriţi. Eu am avut noroc că s-a eliberat una în ziua respectivă şi am fost prima care a solicitat pentru că după mine au mai cerut 3 mame. După naştere nu au avut loc nici la salon. Am născut la 5 dimineaţa, până la 7 am stat la monitorizare şi apoi m-au dus într-o sală de pretravaliu până pe la 10:30 când am prins un loc în salon. În rezervă m-am mutat pe la 14:30.

Mâncarea

Mâncarea este bună, de catering (am oroare de mâncarea aia de spital de pe vremuri), nu prea are sare, ca să ştiţi, iar micul dejun aproape că nu există. Primeam o chiflă mică, o felie de caşcaval sau şuncă şi depinde de zi poate mai primeam biscuiţi sau iaurt sau gemul ăla mic cu unt. Mă rog, înţelegeţi. Puţin spre deloc, noroc că mi-a mai adus Dan câte ceva, că făceam foamea. Ideea e că, cel puţin în cazul meu, după naştere (ambele dăţi) s-a activat o foame din aia monstru, aş fi mâncat non-stop. S-a diminuat senzaţia asta după 2 zile şi apoi am mâncat normal.

Deci sfatul meu e oricum să vă luaţi în bagajul de maternitate câte ceva de mâncare, mai ales dacă naşteţi natural, pentru că veţi avea nevoie de mâncare să vă reveniţi puţin. Eu am avut în bagaj multe batoane proteice, covrigi, banană şi apă.

Personalul

Foarte ok şi nu am simţit că aşteaptă atenţii. Nu am dat nici măcar 10 de lei şi nu din zgârcenie, că le-aş fi dat măcar infirmierelor câte ceva, însă se mişcau atât de rapid şi se schimbau turele repede că nici nu le prindeam. Nici nu am apelat la ajutorul lor cu nimic să le chem special pentru ceva, nici pe infirmiere, nici asistente, nu am luat nici măcar un calmant.

Acum, ce am mai înţeles de la alte mame este că se poartă diferit cu mamele din rezerve, că doar la final plăteşti. Nu ştiu ce să spun. Nici prima oară nu am avut de ce să mă plâng de ele, în afară de doctoriţa aceea. Apropo, pe dr Iliescu am prins-o în ultima zi şi ea ne-a externat. S-a comportat total diferit, mai frumos, însă am observat că toţi doctorii şi asistentele mă tratau diferit când le spuneam că e al doilea copil. Diferit în sensul relaxat, în ideea că ştiam ce am de făcut. Singura chestie funny sau nu a fost că dr Iliescu a văzut o seringă cu lapte praf lăsată de vreo asistentă când dormeam şi s-a dus şi a aruncat-o la gunoi fără să întrebe dacă îi dau sau nu supliment lui Zian. Mă rog, în fişa mea scria că alăptez, doar că la un moment dat am ajuns să îi dau şi ceva supliment de care am scăpat, însă asta fix din teama mea care s-a activat când mi-am amintit cum eram cu Idris. Altă poveste aici. În rest, dr Iliescu a vorbit frumos cu mine, am povestit cu ea despre cum l-am crescut pe Idris (legat de alăptat, îngrijire, temperatură, diverse) şi îmi spunea că ce bine am făcut. Nu i-am spus despre cum a fost întâlnirea cu ea acum doi ani, am considerat că nu mai e cazul, eram într-un loc bun cu Zian din punct de vedere emoţional şi urma să plecăm acasă.

Bagajul de maternitate

Eu am avut 2 bagaje de maternitate: unul mare şi un rucsac pentru sala de travaliu care din nou m-a salvat (şi prima oară am avut la fel). Bagajul mare rămâne la garderobă şi cu cel mic mergi la naştere. Scriam mai sus că abia pe la 10:30 am ajuns în salon, dar până atunci am avut toate cele necesare în rucsac şi anume: scutece pentru bebe, chiloţi lăuze, tampoane lăuză, o cămaşă de noapte, mâncare, apă, şerveţele, telefon, încărcător, portofel, cablu telefon, câteva produse de igienă.

Am făcut pe Instagram un video cu tot bagajul meu de maternitate, vă las link aici. Cu menţiunea că am mai adăugat apoi: protecţie wc de la DM, baterie externă pentru telefon, o cămaşă de noapte în rucsacul negru (uitasem că nu e comod cu pantaloni după naştere).

Detalii importante

Accesul în incinta maternităţii se poate face cu maşina. Acum doi ani, fiind pandemie, nu se putea şi erai lăsată şi luată de la poartă.

Programul de vizite:

luni – vineri 15-19, weekend 14-20

Poate intra o singură persoană. Am văzut la intrare familii întregi, dar fiecare persoană intra pe rând. În decizia publicată şi pe site scrie că durata vizitei este de 15 minute, însă cel puţin pe noi nu ne-a verificat nimeni. Cel care vine în vizită poate aduce mâncare, haine, ce ai nevoie.

Dacă după ce naşti, tatăl este în zonă, este posibil să vadă copilul câteva minute.

Cost rezervă: 400 de lei/noapte – se achită la externare.

Am mai primti întrebări despre participarea tatălui la naştere. Nu ştiu, auzisem că încă nu permit asta, deşi înainte de pandemie se putea. Nu am găsit ceva anume nici pe site-ul maternităţii, aşa că vorbiţi cu medicul vostru dacă e de acolo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.