Mother!

You give, and you give, and you give. It’s just never enough.

Mother! este un film îngrozitor, m-am gândit imediat după ce am ieșit din sala de cinema. M-a șocat și răscolit în asemenea hal încât am zis că mai bine nu-l vedeam, că e o porcărie. Mulți dintre voi veți spune că este o porcărie, dar acum, că l-am lăsat să se așeze, așa cum recomanda un critic în The Guardian, m-aș aventura să spun că e un film excepțional. Cheia pentru a-l vedea este think outside the box. Ce vezi nu este ceea ce vezi. Filmul nu îți spune povestea unor oameni în carne și oase, ci este o alegorie. Metodele sunt sinistre și, în unele scene, îți vor întoarce stomacul pe dos.

Mare parte din film are toate datele unui horror sau ale unui thriller mai scary, dar n-aș încadra Mother! în această categorie. Nu apare niciun spirit întunecat să te sperie, nu o ucide nimeni pe Jennifer Lawrance, părțile macabre venind din alte surse. Doar că te ține în tensiune, în tensiune lentă, ciudată, într-o atmosferă apăsătoare, iar apoi cineva apasă pedala de accelerație și, în câteva minute, în fața ochilor ți se derulează toată demența de pe acest Pământ. Când spun demență, nu mă refer neapărat la idei nebunești ale unui scenarist, ci la toate problemele actuale ale umanității. Foamete, războaie, refugiați, crime etc. Aceste bucăți de viață sunt integrate în așa fel încât creierul tău le va respinge și vei spune WHAT THE FUCK!

Niciun personaj nu are nume. Jennifer Lawrence este Mother, Javier Bardem este Him, Ed Harris este man, Michelle Pfeiffer este woman etc. Toți actorii sunt senzaționali, iar Jennifer Lawrence ne arată că nu este doar… a pretty face. Ceilalți făceau deja parte din categoria grea și mă bucur să o revăd pe Pfeiffer pe marele ecran.

Mother nu este doar o femeie care dă naștere unui copil, ci este mama care dă viață casei, relației și Planetei. Este Mama Natură care dă și dă și dă, iar noi luăm. Him este artistul care preferă dragostea fanilor în locul familiei, artistul care chiar își sacrifică familia de dragul adulatorilor, artistul care își lasă viața invadată, artistul care iubește să fie iubit. Celelalte personaje ne reprezintă și pe noi. Noi, cei care uneori ne comportăm ca niște sectanți. Ridicăm pe un piedestal oameni care sunt tot carne și oase, vrem să știm cât mai multe detalii din viața lor privată, ne hrănim cu intimitățile lor, credem că până și casele lor ne aparțin. Cam asta este cheia în care trebuie privit și înțeles filmul. Altfel… veți vedea doar o porcărie sinistră.

Mother!

Regia: Darren Aronofsky

Actori: Jennifer Lawrance, Javier Bardem, Michelle Pfiffeir, Ed Harris

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.