Milano – tips&tricks

Mă bazez pe faptul că știți ce aveți de vizitat în Milano. Domul, Scala, Palatul Sforzesco, galeria Vittorio Emanuele etc. Dacă nu ați ajuns pe acolo, o să vă dau doar câteva tips&tricks care, poate, vă vor ajuta. Uneori caut informații utile despre destinațiile în care urmează să ajung și găsesc doar lucruri despre celebrele obiective de vizitat.

Transportul

1,5 euro biletul valabil pentru metrou și transportul de suprafață timp de 90 de minute. Poți merge o singură dată cu metroul și cât te încadrezi în timp cu cele de suprafață. Dacă ai validat biletul la metrou, va trebui să-l validezi din nou în tramvai sau autobuz. Găsiți și bilete de 4 euro și ceva care sunt valabile timp de 24 de ore. De unde le luați? Italienii nu au chioșcuri ca la noi, o să găsiți bilete în magazinele cu ziare, în faimoasele Tabaccheria sau cafenele. Scanați magazinele din jurul stației de tramvai și găsiți cu siguranță un loc cu bilete. Acestea nu semnalizează că au bilete, așa că mergeți și întrebați. Autobuzele și tramvaiele circulă până după 12-1 noaptea, găsiți programul detaliat în stații.

Intrarea la diverse obiective

Domul

Acum câțiva ani, vizitarea Domului era gratuită, dar acum taxa de intrare este de 3 euro. Va trebui să mergeți întâi la casa de bilete. Acolo luați un bon de ordine și așteptați până îmbătrâniți chiar dacă pare că nu e multă lume și mergeți devreme. Domul este un obiectiv cunoscut, mereu e multă lume acolo. Pentru a nu sta cu orele la coadă, cel mai bine e să aveți bani pe card și să vă luați bilete de la aparate. 3 euro Domul, 9 euro dacă vreți să mergeți și pe terasa de sus pe scări, cu liftul costă 13 euro. Mai puteți vizita Muzeul Domului și un sit arheologic. Toate acestea costă cam 16 euro. Aveți mai multe prețuri AICI. Din câte îmi amintesc, Muzeul Domului nu intra în cei 3 euro, dar posibil să-mi amintesc greșit. Noi am fost doar în Catedrală și pe terasă.

Scala din Milano

Pentru a vizita Scala și muzeul veți plăti 9 euro bilet întreg sau 6 euro bilet pentru studenți. Ca idee, când cereți bilete reduse pentru studenți, italienii te cred pe cuvânt și nu prea îți cer carnetul. Am văzut mereu în fața noastră tineri care luau bilete reduse fără a prezenta carnetul. Detalii AICI. Tot de pe acest site vă puteți lua bilete pentru spectacole, noi din păcate nu am avut timp să mergem.

În Scala Shop am văzut printre cele mai drăguțe suveniruri, nu-mi plac deloc chinezăriile de pe străzi. Vă recomand ceramica parfumată cu unul dintre afișele Operei. Costă aproximativ 5 euro și vă parfumează întreaga casă. După ce rămâne fără miros, puteți da cu parfumul vostru.

Palatul Sforzesco

Palatul găzduiește vreo 10 muzee ce pot fi vizitate doar cu 5 euro. Aici veți găsi o sală la a cărei renovare a contribuit Leonardo Da Vinci și faimoasa sculptură Pietà Rondanini, de Michelangelo. Energie să aveți să străbateți întreg palatul.

Din palat veți da direct în parcul Sempione care duce spre Arco della Pace. În drum veți găsi și Torre Branca. Pentru 5 euro puteți urca la peste 100 de metri altitudine de unde veți avea o panoramă spectaculoasă asupra orașului. Lângă Arco della Pace este și o pizzerie cu un espresso delicios și pizza uriașă, bună, la preț foarte ok.

Cazarea

Sunt fan Airbnb și mereu caut apartamente pe lângă un mijloc de transport în comun. Sigur că în centru e cel mai bine, dar nu cred că e o tragedie dacă faci 20-30 de minute cu tramvaiul sau metroul până în zona centrală. E bine să ai un loc unde poți lua micul dejun, să îți speli hainele la mașină dacă e nevoie, să calci etc. Prețuri diverse, bineînțeles.

Cea mai bună gelaterie

Terasele de pe lângă Dom vă vor arde la buzunare. Un suc 7 euro? O pizza 20 de euro? Nu, mulțumesc. Și nici măcar nu sunt ceva deosebit. Prețurile astea sunt din cauza amplasamentului, nu pentru că ați mânca cea mai bună pizza din lume. Dar cea mai bună gelaterie din lume, până acum, pentru mine, este Colombo. Se află fix în fața Domului și veți da 2-3 euro pe un con cu două gusturi senzaționale. Recomand cu încredere! Neapărat să vă luați Crema Antica pe lângă alte gusturi. Seamănă puțin cu laptele de pasăre la gust 😀

Seara mergeți neapărat în districtul Navigli. Este un loc plin de terase de-a lungul canalelor ce străbat Milano. Veți găsi restaurante de fițe, simple terase, restaurante plutitoare. Un dolce far niente plin de mâncare bună. Și de țânțărai, din păcate. Prețuri diverse, în funcție de locul în care poposiți.

Transportul de la/spre aeroport

La aeroport veți găsi autobuze care vă vor duce la Gara Centrală din Milano pentru 5 – 8 euro, înapoi tot de la gară. 5 euro ne-a costat de la Bergamo, 8 euro am dat până la Malpensa, că e mai departe. Veți face aproximativ 40-50 de minute. La Malpensa, duty free-ul este între security și documente, așa că vedeți cum faceți dacă vreți parfumuri :))) Eu am ratat raiul parfumurilor pentru că ne grăbeam și nu știam că după verificarea documentelor nu mai e nimic. Și acum plâng după un parfum.

Sfaturi:

Bani pe card – Dacă prindeți perioada reducerilor, shopping la Milano nu mai e o fiță. Chiar au reduceri mai bune decât în țară

Reduceri pentru studenți – Luați cu voi carnetul de student dacă aveți. La unele obiective aveți reduceri și cu legitimația de jurnalist.

Protecție pentru caniculă – Pălării, umbrele, apă pentru statul la coadă la Dom vara. Îmbrăcăminte corespunzătoare, altfel nu vă lasă înăuntru.

Protecție antițânțari – Aparate pentru cazare și creme sau spray-uri în poșete tot timpul. Țânțarii vă vor mânca de vii și aici. Nu am putut sta seara, romantic, în piața Domului. Ne-au căsăpit.

Kiko, pentru doamne – Este un magazin de cosmetice mișto, îl găsiți peste tot în Italia. Prețuri foarte bune și produse și mai bune.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.