Pesta cuprinde de fapt centrul capitalei Ungariei. Este mult mai mare decât Buda, fără un relief spectaculos, dar plină de minunății. Pe malul Dunării, în Pesta, tronează impresionantul Parlament. O clădire mai frumoasă nu am văzut până acum. Din păcate nu am reușit să-l vizităm și înăuntru pentru că biletele s-au vândut rapid, iar pe 1 ianuarie a fost închis. Biletele au prețuri diferite pentru cetățenii UE și pentru cei din afara Uniunii Europene. Aveți aici toate prețurile. Ca să fiți siguri că prindeți cu ghid în română sau engleză, cel mai bine ar fi să vă luați bilete online.
Tot pe această parte de Dunăre se află și frumoasa Bazilică Sf. Ștefan. O minunăție de biserică romano-catolică, cea mai mare din Budapesta și a treia ca mărime din toată țara. A fost construită între anii 1851-1905 și poartă hramul Sfântului Ștefan, primul rege și patronul spiritual al Ungariei, brațul său drept aflându-se într-o raclă din biserică. Bazilica se poate vizita gratuit, însă la intrare e o cutie unde turiștii pot dona 200 de forinți pentru întreținerea ei. Interiorul este fabulos și se pot face poze, aveți acces chiar și la racla cu mâna Sfântului Ștefan, acolo fiind singurul loc unde nu sunt permise pozele. Dacă tot ați vizitat biserica, nu plecați fără să urcați în cupolă pentru o priveliște de vis deasupra orașului. Biletele pentru panoramă sunt 500 de forinți, dacă îmi amintesc bine. Aveți de urcat peste 300 de trepte, dar există și un lift – de care noi am aflat la coborâre :))
În fața bisericii se ține de obicei și Târgul de Crăciun. Căsuțele împânzesc zona, dar și multe alte străzi adiacente. De acolo puteți hoinări în voie prin centru și trebuie neapărat să ajungeți pe Vaci utca, strada lor celebră de shopping și cu restaurante bune.
Două dintre celebrele bulevarde din partea cu Pesta sunt Andrassy și Rakoczi. Pe Andrassy ut veți găsi Opera, una dintre cele mai frumoase clădiri are orașului, Muzeul Memorial Franz List și Casa Terorii, unde erau aduși oponenții regimului politic pentru interogare și tortură. În capătul bulevardului ajungeți la Piața Eroilor, un loc pentru cultură, dar și distracție. Princippala statuie din Piața Eroilor este cea a Arhanghelului Gabriel, iar în spatele său se află 14 statui ce reprezintă diverse principii (muncă, prosperitate, știință etc.) În piață se mai află Palatul Artei și Muzeul Artei. Lângă piață se află un lac care iarna se transformă în cel mai mare patinoar în aer liber din Europa. Imediat lângă puteți vizita Grădina Zoologică din Budapesta. Este uriașă, așa că vă va lua o zi să o vizitați, cu siguranță. Găsiți aici informații despre program și bilete. Și cea mai mare baie termală din Europa se află aproape de Grădina Zoologică. Dacă vreți relaxare, acolo e locul ideal.
Pe Rakoczi se află New York Cafe (despre care scriu altădată), Gara Keleti și alt hotel faimos: Astoria.
Mai la sud trebuie să mergeți la Hala Pieței Centrale, care merită vizitată chiar dacă nu vreți să vă cumpărați legume :)) Noi am prins-o închisă. Dar dacă tot aveți chef de shopping, atunci dați o fugă puțin mai jos la mall-ul balenă. Revin, revin. Până atunci mai puteți citi despre Buda și despre transport.