În aceste zile ale iubirii, vă propun să revizităm câteva povești de dragoste clasice. Ne reamintim de frumoasa scriitură a surorilor Brontë sau de poveștile pline de pasiune ale lui Jane Austen. Plus ecranizări.
1. Mândrie și prejudecată
La capitolul iubiri clasice, Mândrie și prejudecată rămâne povestea mea preferată. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de inabordabilul Mr. Darcy sau să nu-ți placă de îndrăzneața Elizabeth Bennet. Ea provine dintr-o familie modestă, el este putred de bogat. Era perioada în care dragostea nu prea avea treabă cu căsătoria, uniunea se făcea din interes și în funcție de avantaje. Cu toate acestea, Elizabeth refuză să se lase oricui, iar pe Mr. Darcy îl urăște… inițial. Noroc că are o familie simpatică. Romanul a fost scris de Jane Austen și a fost publicat în 1813.
Filmul din 2005 îmi place la nebunie și pot să-l văd de 100 de ori fără să mă plictisesc. Keira Knightley nu e tocmai preferata mea, dar face un rol bun. Donald Sutherland îl interpretează pe tatăl lui Elizabeth și e cireașa de pe tort a filmului. O altă opțiune bună este seria TV cu Colin Firth.
2. Jane Eyre
Surioara Charlotte Brontë ne-a oferit una dintre cele mai incitate povești de dragoste din literatură. Jane Eyre este altă poveste pe care o pot reciti la nesfâșit sau o pot revedea mereu. Vă recomand ecranizarea din 2011 cu Mia Wasikowska și Michael Fassbender. Rămasă fără părinți și fără unchiul protector, Jane este trimisă la o școală de fete de mătușa care nu o avea la inimă.
După ce a îndurat suferințe și umilințe ani de zile la acea școală, Jane ajunge guvernantă pe domeniul lui Rochester. Cei doi încep un joc al dialogurilor, al seducției, al replicilor și ajung să se îndrăgostească. Doar că Rochester ascunde un secret teribil peste care Jane nu va trece.
3. La răscruce de vânturi
Altă surioară Brontë, Emily de această dată, a scris un singur roman: La răscruce de vânturi. Apoi a murit.
La răscruce de vânturi este altă poveste de dragoste rămasă în istoria literaturii ca fiind una dintre cele mai frumoase. Spre deosebire de celelalte exemple, romanul lui Emily Brontë este mai tragic, cei doi protagoniști fiind mereu despărțiți de soartă. Cea mai recentă ecranizare este din 2011, dar recunosc că nu am văzut-o. Vă puteți delecta și cu adaptarea din 1992 cu Ralph Finnes și Juliette Binoche.