Frumoase cu fețe de porțelan și suflete tânjind după dragoste, lumea gheișelor a fost una mereu fascinantă pentru occidentali. Cea mai veche meserie din lume era o adevărată artă în rândul gheișelor, iar ritualurile trebuiau respectate în tocmai. Viața de gheișă putea fi chiar un lux pentru tinerele lăsate de izbeliște de familii. În această lume plină de sexualitate, obiceiuri și trădări ne invită și scriitorul japonez Kafū Nagai. Komayo. Povestea unei gheișe ne oferă o frântură din viața lui Komayo, o fostă gheișă revenită în Tokyo după ce soțul ei a murit prematur. Încă tânără, dar fără nicio rudă, Komayo se vede nevoită să se întoarcă la meseria ei de bază. Este primită într-o casă de gheișe și se întâlnește chiar cu un fost client care o frecventa înainte să se căsătorească. Acesta pare să o aprindă pe Komayo, însă când un tânăr actor intră în scenă, atunci gheișa se îndrăgostește cu adevărat. Greșeala ei e că vrea să se joace cu toți acești bărbați în încercarea de a ține flacăra aprinsă, dar și de a avea un protector cu bani care să o scoată din sărăcie și anonimat.
Kafū Nagai descrie lejer lumea gheișelor, fără să ne sufoce cu prea multe detalii, însă ne creionează bine obiceiurile, hainele și mentalitatea. Romanul e presărat cu denumiri ale hainelor, accesoriilor sau coafurilor în limba japoneză, lucru ce îi dă lecturii o dulceață anume.
Din păcate, unele personaje care se anunță a fi importante dispar în ceață fără să mai știm ceva de ele. Povestea pare incompletă și dezlegată pe alocuri. Nu cred că e un roman strălucit, dar este o lectură ușoară și relaxantă, o incursiune interesantă prin lumea ciudatelor gheișe și a bărbaților îndrăgostiți sau plictisiți. Sunt sigură că o parte din strălucire dispare și la traducere.