Hacksaw Ridge

Please Lord, help me get one more.

Bună, sunt Oana și sunt topită după poveștile adevărate cu eroi. Parcă v-am mai spus asta, dar o repet. Știu că aceste povești pot fi romanțate și înflorite pe parcurs, dar la bază rămân adevărate. Hacksaw Ridge spune o astfel de poveste.

Am tot evitat să văd filmul. Nu-mi plac deloc cele care au ca temă războaiele, e ciudat ce mi se întâmplă, dar le iau foarte personal și mă copleșesc, nu înțeleg cum de omenirea, în perioade ceva mai moderne și civilizate, a putut ajunge în asemenea momente. Sunt ciudată, știu. Moving on.

La prima vedere, este un film despre eroismul american ce are toate ingredientele pentru a aspira lacrimi și laude, poate chiar și Oscaruri. În mod surprinzător, Hacksaw Ridge nu este despre război, ci despre credință. Un om cu o credință uriașă a trecut peste sistemul rigid al armatei și a făcut minuni pe front. Desmond Doss a fost un adventist de ziua a șaptea care, după atacul de la Pearl Harbour, a decis să se înroleze în armată. Patriotismul zvâcnea în el la fel de puternic ca credința. A vrut să meargă pe front ca doctor, însă trebuia să treacă de stagiul militar. Problema a fost că Doss a refuzat să pună mâna pe armă la instrucție, lucru care l-a catapultat în fața Curții Marțiale. A fost bătut de colegi și umilit de superiori. Era văzut ca un slăbănog care va trage unitatea în jos și pe front.

Desmond Doss ajunge, cu greu, pe frontul din Okinawa unde realitatea războiului este atât de crud prezentată încât ar fi bine să nu mâncați înainte de film. În mod ciudat, felul poetic al lui Mel Gibson de a face filmele atenuează cumva imaginile șocante. Desmond a fost primul american din istorie care a primit Medalia de Onoare fără să fi luptat. O să vă las pe voi să vedeți filmul și să vedeți ce a făcut.

Andrew Garfield ne arată că poate mai mult decât filme cu Spider Man și cred că a fost ales bine pentru acest rol: eroul slăbănog cu o credință uriașă. Cel mai mult și mai mult mi-a plăcut de Vince Vaughn, e genial în rolul sergentului Howell.

Filmul este contestat și există multă vâlvă în legătură cu nominalizarea lui la Oscaruri, dar asta mai mult pentru că Mel Gibson are niște pete negre din trecut, declarații anti-semite, beții, arestări și acuzații de agresiune. La fel ca în cazul lui Casey Affleck și a filmului Manchester By The Sea. Există discuții despre separarea sau nu a artiștilor de produsul final. Nu știu ce să zic.  Mel Gibson este specialist în filme care au ca temă principală religia, așa că Hacksaw Ridge a fost povestea perfectă pentru el.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.