Genova – tips&tricks

Italy, mon amour!

Eu iubesc Italia de mor și n-o să mă satur de carbohidrații italieni niciodată :))

A doua vacanță în Italia de anul acesta, după Roma, a fost Genova. Zborurile spre orașul-port sunt cam scumpe, așa că varianta cea mai simplă este un zbor la Milano și de acolo cu trenul. Distanța se parcurge în aproximativ o oră și 45 de minute, iar prețurile biletelor pornesc de la 13 euro dus. Pentru că sunt firme feroviare diferite, la fel și prețurile diferă în funcție de companie și condiții. Faptul că ești în Italia nu înseamnă automat că totul e lapte și miere. La dus am prins un tren fără aer condiționat de am ajuns la Genova mai slabi cu câteva kilograme după cât am transpirat. La întoarcere, același tren, aceiași bani, condiții mult mai bune.

Genova este un oraș dominat de port, de palate, de clădiri foarte vechi, de palmieri, de străzi încâlcite, de comunități de africani și de țânțari. Nu vă bazați pe google maps, vă pierdeți cu siguranță pe acolo. Nici instinctul meu care este ascuțit în străinătate nu a funcționat. Totuși, să nu vă pară rău dacă vă pierdeți, orașul merită luat la pas și explorat.

Noi am fost cazați pe un yacht pe care nu am stat prea mult. Fiind umblători neobosiți din fire, am vizitat orașul până la epuizare și ajungeam pe yacht doar seara cât să ne prăbușim în pat. Cazarea pe barcă este o idee bună în Genova pentru că multe dintre atracții sunt aproape de port. Printre acestea și Aquario di Genova, unul dintre cele mai mari din Europa. Găsiți bilete la acvariu combinate cu alte atracții din Porto Antico (Biosfera, liftul panoramic, Grădina Tropicală, Museo dell’Antartide, Museo Galata etc.) Noi am fost (aproape) la toate. Biosfera o parcurgi în cel mult… 2 minute :)) Museo dell’Antartide nu este mare lucru, nu prea își merită banii, înveți mai multe de pe youtube. Singura chestie simpatică e că te poți poza pe ATV-urile expuse. Acvariul, în schimb, este fabulos. Aș fi stat acolo o zi întreagă. Prețul simplu este de 25 de euro.

Pe drumul Palatelor

Când dai pe google “what to see in Genoa”, o să ți se facă rău de câte palate apar la rezultate. Via Garibaldi este un drum intrat în patrimoniul UNESCO dominat doar de palate. Unele se pot vizita, altele au fost transformate în locuințe, în altele găsești restaurante sau frizerii. La capătul străzii este și o gelaterie bunicică. Neapărat trebuie să treceți și pe la Palazzo Reale de pe Via Balbi, un palat de poveste cu o panoramă spectaculoasă. Noi am mai fost și la Vila Ducale care nu m-a impresionat la fel de tare, fiind un palat mai mic, cu camere cu aer închis, plin de tapițerii.

Casa lui Cristofor Columb, Palatul Albertis, Piazza di Ferrari, Basilica Santissima Annunziata, Farul din Genova, faleza Corso Italia sau o fugă cu autocarul până la Bogliasco sunt alte locuri ce merită vizitate. – Doamne, cât am putut să mergem pe jos :))) – La capitolul biserici, trebuie să respectați regulile privind îmbrăcămintea. Italienii sunt foarte stricți: fără umeri descoperiți, pantaloni sau fuste prea scurte.

Genova pare un oraș mic și plictisitor, dar chiar are multe locuri romantice, obiective istorice, culturale, religioase sau de distracție ce merită descoperite. Noi nu ne-am plictisit. Are și partea lui mai puțin frumoasă. Este cam murdar și de multe ori am avut un profund sentiment de insecuritate pe micile străzi genoveze.

Yummy in my tummy

La capitolul mâncare vă recomand gelateria Titilla Papilla de pe San Lorenzo, pe aceeași stradă veți găsi și un mic local de familie, Amore di Pasta, unde am mâncat niște paste senzaționale și am descoperit berea artizanală Antoniana. O carne de vită delicioasă și vinuri la alegere la Eprie Rosse de pe Via Ravecca. Prețurile pornesc de la 1 euro pentru espresso, 3-4 euro pentru băuturi, 6 euro pentru pizza.

Transportul

Metrou, autobuze, tramvaie. Un bilet costă 1,5 euro și e valabil timp de 100 de minute pe toate mijloacele. Mai aveți la dispoziție cele două linii de funiculare.

Locuri romantice din Genova

Băieți, duceți fetele în următoarele locuri:

Faleza Corso Italia

Restaurantul la înălțime Eataly din port

O plimbare cu liftul panoramic din port, urcă la 40 de metri altitudine

Platforma de la capătul funicularului Zecca – Righi. Tot acolo este și un restaurant ce oferă o priveliște spectaculoasă asupra orașului

Spianata Castelletto, alt loc cu o priveliște fabuloasă

Sfaturi:

Cazare pe yacht doar dacă suportați mișcările apei și umezeala din cabine.

Aparat pentru țânțari, cremă pentru țânțari, orice antițânțari. Vă vor omorî, vă asigur.

Shopping pe Via XX Settembre.

Nu intrați în vorbă cu africanii care vor să vă ofere brățări gratis. Nimic nu e gratis.

Magazinele se închid pe la 18, terasele pe la 21-22. Doar în port viața de noapte ține până înspre 12, așa. Mâncați din timp!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.