The holes in your life are permanent. You have to grow around them, like tree roots around concrete; you mould yourself through the gaps.
Fata din tren a fost poate cel mai așteptat film din această toamnă, asta după ce romanul cu același nume a făcut vâlvă în întreaga lume în ultimul an. Filmul a avut premiera pe 7 octombrie și se află acum pe locul 3 în box-office-ul american, cu încasări de 46,6 milioane de dolari.
Romanul
Cartea este scrisă de englezoaica Paula Hawkins, a apărut în ianuarie 2015 și a devenit rapid numărul 1 pe lista The New York Times Best Sellers. Este un thriller psihologic în care Rachel, Megan și Anna își spun povestea la persoana întâi, toate având ceva în comun. Povestea pornește de la Rachel, o femeie divorțată și alcoolică, a cărei singură plăcere – pe lângă băutură – este să privească din tren casa unui cuplu pe care ea îl consideră perfect. Ea vede pe acel geam de tren și ceva ce ar fi trebuit să fie al ei. La două case distanță se află fostul ei soț, în fosta ei casă, cu noua lui familie, o imagine dureroasă pe care Rachel este nevoită să o privească aproape zilnic. Într-o zi, fata din tren vede ceva ce n-ar trebui, iar alcoolul o împinge să confrunte lucrurile, dar să le și încurce. Rachel bea atât de mult în fiecare zi încât deseori nu-și mai amintește ce a făcut, dar când se trezește plină de sânge, se chinuie din răsputeri să-și amintească dacă a făcut ceva rău, pentru că știa de la fostul ei soț că devenea o persoană violentă atunci când era beată. Povestea crește treptat, după fiecare pagină misterul se adâncește, ca apoi să primești lovitura finală. Dacă v-a plăcut “Gone Girl“, cu siguranță o să vă placă și acest thriller.
Filmul
Filmul respectă în mare parte cartea. Singura diferență este că acțiunea din roman are loc lângă Londra, iar în film lângă New York, dar Emily Blunt își păstrează accentul de englezoaică. Îmi place foarte mult de Emily Blunt, este o actriță care promite mult, care experimentează și își caută “acel” rol care o va duce, poate, la o statuetă de aur. Prima oară am văzut-o în “Diavolul se îmbracă de la Prada”, iar acum își încearcă norocul cu roluri precum cel din “Sicario” și “Fata din tren”. Emily Blunt face un rol de excepție, de multe ori îți dă senzația de one man show, parcă prezintă un monolog puternic pe o scenă de teatru, însă nu compensează pentru toate golurile filmului. Poate că pur și simplu această poveste trebuie citită și atât. Din distribuție mai face parte și Justin Theroux, cunoscut pentru rolul său din serialul “The Leftovers” sau poate îl știți că e soțul lui Jennifer Aniston. E păcat că Theroux apare prea rar pe marile ecrane. Filmul are nota 6,7 pe imdb.
The book was better!
De foarte multe ori cartea e mai bună decât filmul. Cartea te lasă să pătrunzi direct în mintea celor trei femei, știi exact de ce fac anumite lucruri când le fac, își justifică până la cele mai stupide momente, le înțelegi și le urmezi pas cu pas. Un lux pe care filmul nu ți-l oferă, iar dacă nu ai citit cartea poți ajunge să disprețuiești anumite decizii ale lui Rachel fără să știi ce simțea și ce gândea în acel moment. Caracterizarea personajelor masculine lipsește cu desăvârșire, aflăm doar niște trăsături generale și îi etichetăm rapid.
Dacă faci un pas în spate, notezi pe hârtie toate personajele și tragi liniuțe între ele ca să stabilești ce îi leagă, o să ajungi la un mare WTF!?