Eleanor Oliphant se simte excelent

Un gând îmi tot dădea târcoale, dar l-am ignorat. Eu periind părul altcuiva? Da. Cineva mai mic decât mine, stând pe un scaun, în timp ce eu îi descâlceam părul, făcând tot posibilul să fiu blândă. Cineva care nu suporta când se agăța sau se rupea. Gândurile de acest fel – vagi, misterioase, tulburătoare – erau exact genul pentru care era bună votca, dar, din păcate, mi se oferise să aleg între ceai și cafea.

Eleanor Oliphant se simte excelent. Este introvertita perfectă, nu prea știe ea să se bucure de viață, dar nici că-i pasă. Are 30 de ani, este contabilă, poartă aceleași haine mereu și nu interacționează cu cei din jur decât dacă trebuie. Are niște tabieturi bine împământenite de la care nu se abate. Gătește doar paste, în fiecare vineri mănâncă o pizza și bea un chianti, iar pentru weekend își cumpără două sticle de votcă. Ah, iar miercurea vorbește la telefon cu mama ei. O femeie cu voce mieroasă, dar cuvinte tăioase, însă Eleanor o lasă să-i spună orice, fără să o înfrunte.

În casa lui Eleanor pășesc doar asistenții sociali, cam la șase luni, și cel care citește contorul. Întâmplarea face ca totuși tânăra să meargă la un concert caritabil unde se îndrăgostește iremediabil de solistul trupei de pe scenă. Noul scop al lui Eleanor este să-l cucerească pe muzician, însă în viața ei apare și tipul de la IT pe care nu-l prea suportă, dar se lasă trasă de el în tot felul de întâmplări.

M-am îndrăgostit de această carte de la primele pagini. Eleanor îți atinge sufletul într-un mod aparte și nu ai cum să nu te regăsești în ea, într-un fel sau altul. Zile bune, zile proaste. Toți le avem. Este o carte foarte profundă, dincolo de umorul și ironiile de suprafață care o pot transforma într-un fel de comedie romantică. Este de fapt o poveste despre depresie și singurătate și despre cum oamenii pot vindeca alți oameni. Pe parcurs aflăm că Eleanor a suferit o traumă îngrozitoare în copilărie, dar ea ne spune o poveste sfâșietor de tristă într-un mod înduioșător de amuzant.

Mi se pare foarte tare că romanul a fost descoperit la un concurs de scrieri, fiind scris de englezoaica Gail Honeyman. A fost vândut rapid în peste 30 de țări și urmează să fie ecranizat de casa de producție a lui Reese Witherspoon.

Eleanor Oliphant se simte excelent

Autor: Gail Honeyman

Editura RAO

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.