Drive – despre ce ne motivează

Din când în când, mai las beletristica deoparte și îmi bag nasul în cărți străineze, adică le citesc în engleză, ahem. De fapt, sunt cărți pe care nu le găsesc traduse la noi și apelez la ebook-uri. Le descopăr prin intermediul Coursera sau a diferitelor articole. Tocmai am terminat de citit o carte foarte interesantă Drive, de Daniel H. Pink. Este o carte dedicată în special managerilor și șefilor, dar este la fel de valoroasă pe plan individual. Ideea principală a cărții este motivația și are la bază numeroase studii.

Ce ne motivează?

Cartea demontează total multe dintre regulile de management din ziua de azi. Dacă pe vremuri, pentru sarcini mecanice, eram motivați cu bani sau alte compensații, acum același sistem nu mai funcționează. Lumea s-a transformat și majoritatea locurilor de muncă presupun creativitate, intuiție, inovație. Studiile arată că suntem motivați atunci când facem ceva din plăcere, iar performanța crește, bineînțeles. Introducerea primelor, a banilor în plus poate nărui, în mod ciudat, toată motivația, iar performanța scade. Cercetătorii arată că pentru a fi motivați și pentru a face performanță avem nevoie de autonomie, măiestrie și scop. Autonomie la locul de muncă (program flexibil sau… deloc), măiestria presupune să devenim mai buni în ceea ce facem, dar treptat, iar scopul, arată studiile, este indicat să fie ceva mai presus decât unul material. Multe companii au aplicat aceste principii, iar performanța a fost uriașă. Google, de exemplu, a avut de câștigat în urma autonomiei. Le-a oferit angajaților 15%- 20% din timpul de muncă pentru a face ce vor ei cu el, să lucreze la mici proiecte personale. Aceste proiecte s-au transformat în cele mai de succes produse de la Google. Alte companii le-au oferit angajaților autonomie totală: vii la job când vrei, stai cât vrei, faci ce vrei, dar la final de lună/săptămână să fie treaba făcută. Spre surprinderea tuturor, oamenii și-au făcut treaba, nu au trișat, iar companii aflate aproape de prăpastie au prosperat. O altă idee cheie este salariul. Oferă-le oamenilor un salariu decent, ridicat la nivelul muncii pe care o fac, iar atunci nu va trebui să-i momești cu bani mai mulți pentru diferite sarcini. Bineînțeles, principiile nu se aplică muncilor mecanice, din fabrici, de exemplu, dar pot fi modelate.

Hire good people, and leave them alone. William McKnight

La final, cartea oferă exerciții specifice pentru fiecare dintre noi, pentru manageri, pentru mame și profesori, pentru cei care vor să facă sport. Este o lectură foarte interesantă și vă va ajuta chiar și la locul de muncă. Concluzie: mai e mult până departe, companiile care aplică aceste principii sunt prea puține, iar noi, în România, tot cu gândul la bani vom fi, căci acesta e nivelul. Însă e interesant să ne cunoaștem mai bine și să învățăm.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.