Dragă viitoare mamă

pregnant woman wearing beige long sleeve shirt standing near brown tree at daytime

Dragă viitoare mamă, ia uită-te în oglindă. Îţi vine să crezi că acolo, în tine, mai bate o inimă? Încă îi auzi sunetul după fiecare ecografie şi te emoţionezi de fiecare dată. Da, poate ai o sarcină mai grea, însă copilul e bine, la adăpost şi îţi învaţă pe de rost bătăile inimii tale. Deja ştie tot despre tine. Eşti mama lui, eşti întregul lui Univers, iar atunci când vă veţi întâlni pentru prima oară, pe pieptul tău, la auzul inimii tale, se va linişti. Universul lui vor însemna în continuare bătăile inimii tale, braţele tale, mirosul pielii tale, vocea ta, atingerea ta. Nu va şti să fie liniştit fără ele. Lumea asta noua e prea rece pentru pielea lui, prea luminoasă pentru ochii lui, prea zgomotoasă pentru urechile lui. Tu eşti Universul lui, tu eşti liniştea lui şi vei fi pentru multă vreme. Acolo, la tine în braţe, vor trece durerile, fricile, anxietăţile. Acolo va lăsa garda jos şi va dormi, pentru că ştie că e în siguranţă, pentru că aude inima care i-a fost alături 9 luni de zile. Aşa că… de ce să-l lipseşti de toate astea pentru că aşa spun “sfaturile” de parenting corect. Eşti adult în toată firea. Aşa-i că ţi-e dor de mama ta, de zâmbetul ei, de îmbrăţişarea ei, de prăjiturile ei bune? Aşa e. Şi atunci?

Hai să îţi spun eu care e parenting-ul corect şi cum se creşte un copil corect. Inima ta! Inima îţi va spune ce să faci mereu. Da, mintea te va sabota, te va speria, va spune… uite ce zice cutărică online, uite ce spune doctorul x, uite ce spun prietenele tale despre copii, uite ce spun rudele, tu habar n-ai, faci greşit, o să strici copilul, o să fie răsfăţat, o să fie pămpălău, nu o să mai ai viaţă. Dar dragă viitoare mamă, tu ştii deja că mintea te sabotează şi în alte domenii, de la job, la self esteem şi cu multe ocazii. Sunt doar gânduri parazitare. Îţi spun eu sigur-sigur 100% că vei fi cea mai bună mamă din lume pentru copilul tău, indiferent de ce faci. Doar nu încerca să-l faci să fie ceva ce nu este, nu îl “dresa” că aşa spune lumea din popor. Iubeşte-l şi atunci când mori de greu şi apoi totul va trece.

O să ţi se spună să alăptezi că aşa e cel mai bine, dar o să ţi se spună şi că laptele tău nu e bun, şi o să ţi se spună că laptele praf îi distruge imunitatea şi că eşti o comodă care nu vrea să alăpteze şi o să ţi se mai spună că alăptezi prea mult şi să te opreşti, că nu eşti ţărancă, şi să-i dai lapte praf. O să ţi se mai spună să îl pui să doarmă numai la el în pat şi o să ţi se spună că nu faci bine aşa, dar o să ţi se mai spună că nu faci bine nici dacă îl iei în pat cu voi. O să ţi se spună să nu-l ţii în braţe, să nu-l legeni şi o să ţi se mai spună că trebuie să îl ţii în braţe non-stop şi să nu mergi nici la baie. O să ţi se spună să-i dai suzeta că nu păţeşte nimic şi o să ţi se spună că îi distrugi dinţii cu suzeta. O să ţi se spună să îl autodiversifici, dar o să ţi se spună şi că nu e o metodă bună şi dacă îi dai piureuri o să ţi se spună că nu respecţi copilul. Oh, Doamne! Şi lista poate continua. Vezi dragă viitoare mamă, orice ai face, cineva va spune că nu e bine, că a mai apărut un studiu, că aşa face x influencer, că aşa cred medicii învechiţi. În plus, aşa-i că şi tu ai zile bune şi zile proaste, şi tu eşti diferită de ceilalţi din multe puncte de vedere. Păi, bebeluşii tot oameni sunt. Ei vin cu personalităţi diferite şi au zile şi zile. Nu putem să-i băgăm în nişte tipare şi trebuie să-i iubim şi să-i respectăm.

Înarmează-te cu răbdare şi iubire. Inima îţi va spune ce e bine pentru copilul tău, pentru tine, pentru dinamica familiei. Nu există alb şi negru, totul e în nuanţe, poţi adopta câte puţin din fiecare metodă, să le îmbini, să le combini şi să îţi faci viaţa de mamă nouă ceva mai uşoară.

Am scris acest post după ce am fost întrebată ce mi-aş spune mie gravidă. Acum ştiu că mintea unei gravide nu poate cuprinde tot ceea ce va urma, oricât citeşte sau stă la poveşti cu alţi părinţi. Te aştepţi la greu, dar nu la toate nuanţele care vin după naştere. Mi-aş spune să fiu blândă cu mine, că o să fie bine.

Dragă viitoare mamă, ascultă-ţi inima, o să-ţi şoptească ce ai de făcut pas cu pas!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.