Frumoasa capitală a Ungariei este străbătută de Dunăre și se împarte astfel în Buda și Pesta. Buda este partea cu un relief spectaculos, cu dealuri, cu marele Castel Buda, Citadela, Bastionul Pescarului și orășelul parcă rupt de zilele noastre.
Se ajunge foarte ușor la castel și sunt multe drumuri care duc spre el sau spre citadelă, dar atracția principală când vine vorba de transport este Funicularul din Buda, care se află chiar la baza podului cu lanțuri. Noi am stat cam o oră la coadă, pe un frig crunt, dar nimeni din fața noastră nu a renunțat. Prețul unui bilet este de 1.200 de forinți dus sau 1.800 de forinți dus-întors. Dacă aveți carnet de student, să-l luați cu voi, pentru că veți avea reduceri peste tot și oamenii nu stau să verifice în detaliu. Le fluturi hârtia și te cred pe cuvânt. Drumul durează foarte puțin, dar panorama merită.
Ajunși sus, în stângă se întinde marele castel, iar în dreapta începe o zonă de clădiri istorice, unele locuite, ce te duc cu gândul la Sibiu sau Sighișoara. Castelul a fost construit în secolul al XII-lea, iar de-a lungul vremii a fost distrus în totalitate, iar apoi reconstruit. Acum, castelul găzduiește Galeria Națională a Ungariei, Muzeul de Istorie din Budapesta și Biblioteca Națională. Informații și prețuri găsiți aici.
Pentru senzații tari, vizitați și labirintul castelului. O să vă speriați puțin :)) Găsiți aici detalii despre cum arată și prețuri. Labirintul subteran servea ca refugiu si ca spital în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Partea care se poate vizita are cam 2 kilometri lungime.
Tot pe Dealul Castelului, în orașul vechi, găsiți și Biserica Mátyás sau Biserica Încoronării. O frumoasă construcție în stil romanic și gotic. A fost loc de botez, încoronare și prohodire a membrilor familiei regale. Își are denumirea de la faptul că aici a avut loc nunta regelui Ungariei, Matiei Corvin. Lângă frumoasa biserică se înalță Bastionul Pescarului. În trecut, zona dealului era apărată de pescari. Cele șapte turnuri simbolizează corturile celor 7 căpetenii de trib care au condus poporul maghiar la sfârșitul secolului al IX-lea. Intrarea în biserică este 1.500 de forinți, iar bastionul se vizitează gratuit.
Noi am luat orășelul medieval la pas și este superb. Deși e mic, are multe stații de autobuz cu o linie care duce direct în centrul orașului, la piața Deák Ferenc, aproape de metrou.
Tot în Buda se află și Dealul Gellért, mai la sud de Castelul Buda, care oferă una dintre cele mai frumoase panorame asupra întregului oraș. La baza dealului se află hotelul Gellért, de 4 stele, cu vedere la Dunăre. Hotelul e faimos și puteți intra în el să căscați puțin gura chiar dacă nu aveți cameră acolo. Sus la Citadelă am ajuns cu autobuzul Hop on, Hop off. Citadela este o fortăreață construită de Habsburgi și a fost un punct de control militar, închisoare, plafon anti-rachetă. În vârful dealului se află și Statuia Libertății, vizibilă din orice punct al orașului. În interiorul Dealului Gellért există și o rețea de peșteri. Prima intrare modernă în peșteri a fost construită în anii 1920. Peștera Dealului Gellért servea drept capelă și spital pe câmpul de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
De acolo se poate coborî pe scări până la baza podului Elisabeta și ajungeți repede în Pesta. Noi am revenit la Citadelă în seara de Revelion, pentru a vedea artificiile deasupra orașului. Era plin, plin, plin de turiști acolo sus. Mă așteptam la artificii mai spectaculoase, dar a fost frumos. Neapărat să mergeți pe Dealul Castelului sau pe Dealul Gellért atât ziua, cât și pe întuneric. Contează și ce vreme prindeți. Pe 31 a fost vreme frumoasă când am urcat la Citadelă, dar pe 1 a fost mult mai frig și ceață. Revin cu Pesta, croaziera, podurile și mâncarea.