Budapesta, frumosul oraș de la Dunăre

Cred că nu greșesc când spun că Budapesta este una dintre cele mai frumoase capitale europene. Spectacolul oferit de Dunăre este de neegalat, iar panorama îți taie răsuflarea. Din păcate, noi am avut doar două zile pline de vizitat și a trebuit să cădem la pace în privința obiectivelor. Nu ne-am făcut mari planuri, am mers și după instict, hartă și entuziasm. Noi suntem genul de turiști tropăitori și nu obosim chiar dacă mergem mult pe jos. Am vizitat orașul în zig zag și chiar mă amuz când mă gândesc cum într-o clipă eram prin diverse biserici, apoi în vârf de deal la statuia libertății, apoi pe Dunăre, apoi iar prin diverse piețe și autobuze.

Anumite obiective au fost închise, fiind perioada Sărbătorilor. Parlamentul a fost închis pe 1 ianuarie, iar pe 31 dimineața toate biletele se vânduseră în timp ce noi stăteam la coadă 🙁 Hala Pieței Centrale a fost închisă, la fel și mall-ul balenă și anumite muzee aflate ceva mai departe de centrul orașului,

Sunt multe de povestit, așa că o să încerc să împart câteva impresii și poate chiar sfaturi în mai multe articole.

Cazare

Nu ne-am agitat prea tare. Am luat un apartament pe Airbnb, la un preț super bun, proprietari amabili și foarte confortabil. Oricum, este un oraș accesibil ca prețuri.

Transportul în comun

Transportul în comun din Budapesta este foarte bine pus la punct, iar autobuzele, tramvaiele și metroul sunt foarte curate. Circulă la ceas și acoperă tot orașul. Metroul circulă până la 23.30, în schimb autobuzele sunt non-stop. În fiecare stație se găsește programul acestora la minut și nu s-a întâmplat, cât am circulat noi pe acolo, să nu vină unul la timp. Un bilet de călătorie (poate fi folosit pe orice mijloc de transport) costă 350 de forinți. Cam mult, dar și condițiile sunt pe măsură. Există și carduri de călătorii pentru mai multe zile, însă noi nu am avut nevoie. În autobuze nu am prins niciodată control, în schimb la metrou se uitau, ca la noi, dacă ai validat biletul, iar în unele cazuri, așteptau chiar un nivel mai jos și îți cereau biletul.

Budapest Card

Dacă stați mai mult prin Budapesta, atunci puteți să vă luați un Citypass. O să aveți gratuitate la transportul în comun, intrări la muzee, băi termale și multe reduceri.

Hop on, Hop off

Sunt patru firme de astfel de autobuze pentru turiști în Budapesta. Noi am mers cu girafa :)) Am dat 20 de euro de persoană, iar biletul este valabil 24 de ore dacă vreți și turul de noapte sau 48 de ore pentru traseele de zi. În prețul biletului intră și o plimbare de o oră pe Dunăre. Autobuzele circulă din jumătate în jumătate de oră (și aici au venit la minut) și acoperă cele mai importante obiective turistice. În autobuz aveți ghid audio în mai multe limbi, inclusiv limba română, și căști. Se anunță mereu opririle, iar între obiectivele explicate de ghid se difuzează în căști muzică clasică. La cumpărarea biletelor primiți și cupoane de reducere pentru mai multe distracții sau localuri, dar și posibilitatea de a bea gratuit o palincă, o porție de supă gulaș sau o porție de clătite – toate în locații diferite. Noi ne-am distrat copios în aceste autobuze, cu turiști din toate țările, și chiar ne-au ajutat să ajungem mai repede în locuri în care probabil nu reușeam să mergem singuri.

Hai că a fost doar un articol de încălzire :)) Poate cu informații prețioase pentru unii. Pe mine mă ajută astfel de postări când plec în locuri noi, pentru că îmi place să cunosc chiar și micile detalii, ca să nu mai pierd timp prețios acolo. Revin cu Buda, Pesta, plimbarea pe Dunăre, cea mai frumoasă cafenea din lume și mâncarea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.