Micuța Bijou, o bijuterie de carte

Quand j’avais sept ans, on m’appelait la Petite Bijou. Il a souri. Il trouvait certainement cela charmant et tendre pour une petite fille. Lui aussi, j’en étais sûre, sa maman lui avait donné un surnom qu’elle lui murmurait à l’oreille, le soir, avant de l’embrasser. Patoche. Pinky. Poulou. Ce n’est pas ce que vous croyez, lui ai-je dit. Moi, c’était mon nom d’artiste.

La petite Bijou este un roman scurt și surprinzător al scriitorului francez Patrick Modiano. Autorul a crescut în popularitate după ce în 2014 a primit Premiul Nobel pentru literatură, “pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie”, spunea atunci Comitetul Nobel. Modiano este denumit un “Porust” modern datorită talentului său de a creiona amintiri și de a-și centra operele în jurul acestor teme legate de memorie, ignoranță, identitate și vină. Scriitorul francez preferă romanele scurte și de aceea și La petite Bijou are undeva la 150 de pagini.

Romanul este narat la persoana întâi și suntem purtați prin amintirile tinerei Thérèse, o fată de 19 ani, părăsită de mama ei când era mică și crescută de străini. O doamnă cu un mantou galben produce declicul în mintea ei și din acel moment devine obsedată de femeia în galben și de trecutul ei. Mici momente sau frânturi de memorii ne creionează personalitatea mamei ei și putem intui motivele pentru care aceasta a fost o mamă rece și chiar neiubitoare. Aflăm detalii despre copilăria ei dureroasă ca și cum am privi totul printr-un văl alb ce nu e niciodată complet ridicat. Modiano are un stil surprinzător de a-ți da mici bucăți de puzzle, pe care le legi singur în mintea ta atât de bine și de ușor. Nu ne spune tot, dar totuși știm.

Thérèse este dădacă cu jumătate de normă la o fetiță ce îi oglindește perfect trecutul ei. Un tânăr poliglot și o farmacistă sunt cei care o ajută pe Thérèse când amintirilele și întrebările o copleșesc prea tare.

Misterul nu este deslușit complet, iar după această lectură mulți vor rămâne cu nelămuriri sau poate că fix acest văl neridicat de pe cutia cu amintiri îi dă un farmec aparte romanului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.