Micul Mare Erou

Primăvara anului 1915, 3 mai. Grășenii se întorceau de la discursul juristului Nicolae Titulescu.Trăsurile pline de boieri, nobili și de diplomați se îndreptau spre moșiile lor pentru a discuta noutațile aflate. Din casele acestora se auzeau păreri pozitive și negative; probabil despre țările afectate de război.

Într-una dintre trăsurile aflate pe drumul de la periferia orașului, se afla familia Baciu. Domnul și doamna Baciu dezbăteau subiectul discursului. Lângă ei, pe bancheta din spate, era Adela care asculta curioasă discuția părinților. Adela, o fată înăltuță și slăbuță, cu ochii verzi și părul ondulat prins în codițe împletite, purta o fotă neagră cu broderie aurie și roșie, o ie înflorată şi în picioare opinci de piele maronii. Fata observa in tăcere pajiștile aurii. Pe geam zărea oamenii muncind, îmbrăcați în straie populare. Asta însemna că se apropia de casa părinților săi, un loc minunat, aflat undeva în Muntenia, nu departe de capitală. Adela iubea acele plaiuri, căci acolo își petrecuse toată copilăria.

Așa începe romanul de aventuri “Micul mare erou” scris de peste 1350 de elevi. Da, 1350. În an Centenar și aproape de Sărbători vom primi un cadou minunat din partea copiilor din toată țara, dar și din străinătate. Un nou roman-record scris în echipă de peste 1000 de copii. În cadrul proiectului lansat de Asociația Povestașii au participat 42 de școli, câte una din fiecare județ, și trei școli din Ucraina, Republica Moldova și Serbia. Fiecare școală a scris câte un capitol pornind de la povestea imaginată de elevii care au deschis romanul.

Adela și Rareș sunt eroii principali imaginați de copii, iar ei ne vor purta în aventuri diverse legate de frământările acelor ani. Primul Război Mondial, consecințele, familia regală, viața nobililor, dar și a oamenilor obișnuiți. Adela și Rareș promovează curajul, patriotismul și atașamentul față de valorile fundamentale. Învățăm despre iubirea de familie, dar și de țară, despre prietenii fără margini, care rezistă chiar și războaielor.

Elevii au fost inventivi și jucăuși. Uneori s-au mai abătut de la faptele istorice și s-au jucat cu timpul – m-au amețit puțin – dar istoria prin ochii lor este vie și mai aproape ca oricând.

După ce cartea va ieși din tipar, va fi trimisă trimisă tututor copiilor-autori, dar și unor biblioteci din Diaspora. Dacă sunteți cruioși, găsiți romanul pe miculmareerou.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.